Jak przygotować krem z musem brzoskwiniowym?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Zimowe wieczory mają swój specyficzny urok. Snują się bez końca a my mamy w końcu czas na ulubioną książkę. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze czegoś rozgrzewającego. Mamy na to sposób!
- Budyń gotujemy z 500 ml mleka i cukrem.
- Po ugotowaniu budyń przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, po czym studzimy.
- Wystudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone na gładki krem.
- Orzechy blendujemy i dodajemy do kremu serowo-budyniowego.
- Brzoskwinie odcedzamy z syropu i blendujemy na gładką masę.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (30 ml), dodajemy do brzoskwiń i szybko miksujemy, aby nie powstały grudki.
- Brzoskwiniowy mus dodajemy do kremu i mieszamy bardzo delikatnie, aby powstał jedynie “marmurek”.
- Garść orzechów nerkowca siekamy drobno, a następnie prażymy na suchej patelni z cukrem trzcinowym.
- Krem nakładamy do pucharków, a wierzch dekorujemy prażonymi orzeszkami.
- Ozdabiamy pikiem.
Przyznajcie sami, nie ma nic lepszego od dobrej książki w fotelu i rozgrzewającego deserku.