Składniki
Krem:- 1 opakowanie budyniu smak czekoladowy Delecta
- 500 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki rodzynek Bakalland
- 30 g orzechów nerkowca Bakalland
- 30 g migdałów Bakalland
- 50 ml rumu
- 30 g masła
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie
Krem sułtański to przepyszny deser, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. W sam raz na leniwy dzień. :)
- Rodzynki zalewamy rumem, a orzechy siekamy.
- Budyń rozpuszczamy w szklance mleka, a resztę mleka zagotowujemy z połową cukru.
- Gdy mleko zacznie się gotować, przelewamy do garnka i całość mieszamy do zgęstnienia.
- Budyń odstawiamy z palnika i przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aż budyń wystygnie.
- Chłodny budyń miksujemy z masłem, a następnie rozkładamy go do salaterek.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem reszty cukru, a następnie przykrywamy nią budyń w salaterkach.
- Na wierzch każdego z deserów wykładamy odcedzone rodzynki, posypujemy orzechami.
- Dekorujemy odpowiednim pikiem.
Taki deser to idealny poprawiacz nastroju - na smutki i radości krem sułtański będzie najlepszy!