Krem sułtański ze śnieżką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Krem:
  • 1 opakowanie budyniu smak czekoladowy Delecta
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki rodzynek Bakalland
  • 30 g orzechów nerkowca Bakalland
  • 30 g migdałów Bakalland
  • 50 ml rumu
  • 30 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie

Krem sułtański to przepyszny deser, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. W sam raz na leniwy dzień. :)

  1. Rodzynki zalewamy rumem, a orzechy siekamy.
  2. Budyń rozpuszczamy w szklance mleka, a resztę mleka zagotowujemy z połową cukru.
  3. Gdy mleko zacznie się gotować, przelewamy do garnka i całość mieszamy do zgęstnienia.
  4. Budyń odstawiamy z palnika i przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aż budyń wystygnie.
  5. Chłodny budyń miksujemy z masłem, a następnie rozkładamy go do salaterek.
  6. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem reszty cukru, a następnie przykrywamy nią budyń w salaterkach.
  7. Na wierzch każdego z deserów wykładamy odcedzone rodzynki, posypujemy orzechami.
  8. Dekorujemy odpowiednim pikiem.

Taki deser to idealny poprawiacz nastroju - na smutki i radości krem sułtański będzie najlepszy!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy