Deser na ciepło z płatkami owsianymi

15 min2 porcjeŁatwy

Składniki

Składniki:

Pobierz piki

Wstęp

Desery „na pocieszenie” to coś, co zawsze sprawdza się przede wszystkim wtedy, kiedy kogoś ogarnia melancholia. Idzie jesień, więc koniecznie przygotujcie się na to, aby kogoś bliskiego wesprzeć w spadku humoru!

Jak przygotować Deser na ciepło z płatkami owsianymi?

Zaczynam od przygotowania dwóch słoiczków lub miseczek, w których podam deser.

Zagotowuję wrzątek. Niewielki rondel kładę na palniku na średnim ogniu, wsypuję płatki i rozgrzewam około 1 minuty. Następnie zalewam wrzątkiem tuż nad poziom płatków. Dodaję jagody goji. Gotuję kilka minut, aż płyn całkowicie się zredukuje. Ściągam z palnika, dodaję owoce i łyżeczkę cukru, mieszam.

Deser przekładam do dwóch słoiczków/ miseczek. Wierzch posypuję chałwą, świeżymi owocami i dekoruję miętą.