Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 70 g cukru
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Galaretka malinowa:
- 2 opakowania galaretki mlecznej malinowej Delecta
- 800 ml mleka
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny Delecta
- 100 ml mleka
Dodatkowo:
- 300 ml słabej herbaty do naponczowania biszkoptu
- 500 g świeżych malin
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj galaretkę: mleko zagotuj, zdejmij kożuch i lekko przestudź. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie pozostały żadne grudki. Odstaw do wystudzenia.
KROK 2: Białka oddziel od żółtek, białka umieść w misce i razem ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawaj partiami cukier, a następnie żółtka i olej. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj łopatką. Przelej do formy, piecz w 180 stopniach C przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia. Przygotuj słabą herbatę do naponczowania ciasta i również wystudź.
KROK 3: Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, naponczuj biszkopt i ułóż na nim maliny, zostawiając niewielką część do dekoracji. Zalej galaretką i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
KROK 4: Przygotuj masę śmietanową: mleko podgrzej (nie gotuj) i rozpuść w nim żelatynę. Mocno schłodzoną śmietankę przełóż do miski, dodaj cukier puder i ubij na sztywną masę. Do żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj, powtórz jeszcze 1-2 razy, a następnie wlej żelatynę do masy i dokładnie zmiksuj. Krem wylej na warstwę z galaretki i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia – minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj malinami i listkami mięty.
Dobra rada:
Płatki migdałowe możesz uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zamiast płatków do ciasta krówkowego możesz użyć także rozdrobnionych orzechów i kakao.