Składniki
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 210 g cukru
- 190 ml oleju
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Masa:
- 500 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 2 opakowania Mixu do śmietany Delecta
- 4 łyżki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego Delecta
- 1 opakowanie kropelek czekoladowych mieszanych Delecta
- 250 g świeżych truskawek
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść wszystkie składniki ciasta i zmiksuj, aż powstanie gładka masa. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 40 minut do suchego patyczka.
KROK 2: Upieczone ciasto odstaw na kratkę do ostudzenia. Nożem zetnij wierzch ciasta, następnie wydrąż środek łyżką, zostawiając ok. 2 cm. brzegu. Wydrążone ciasto odłóż na później.
KROK 3: Śmietankę ubij na sztywno razem z miksami do śmietany, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj kropelki czekoladowe i wymieszaj szpatułką.
KROK 4: Z truskawek odetnij szypułki i ułóż je na spodzie z ciasta. Następnie przykryj je masą śmietanową, formując ją w kształt kopca. Wierzch posyp pokruszonym ciastem. Kopiec kreta wstaw do lodówki na 2 godziny.
