Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Na konfiturę:- 300 g marchwi
- 600 g pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
- 5 ziaren kardamonu
- 250 g cukru
- 50 ml wody
Przygotowanie
Konfitura owocowo-warzywna brzmi nietypowo? Smakuje za to świetnie - warto przekonać się na własnym... podniebieniu. :)
- Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki, podlewamy wodą i sokiem z pomarańczy, a następnie dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
- Gdy marchewka zmięknie, blendujemy ją na gładki mus.
- Do marchewki dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko mieszamy do połączenia.
- Do masy dodajemy Dżemix, stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając zagotowujemy.
- Dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy przez około 3 minuty.
- Ciepłą konfiturę przelewamy do słoików.
Konfitura smakuje najlepiej ze świeżą bagietką i ulubionym twarożkiem - w sam raz na jesienne popołudnie do filiżanki herbaty.