30min 12 porcji Łatwy
Owoce leśne w żelu

Owoce leśne w żelu

Składniki

Na frużelinę:

  • 250 g owoców (wiśnie, jagody, maliny, truskawki)
  • 2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Jak przygotować owoce leśne w żelu?

Ciekawym pomysłem na przetwory są owoce w żelu – w tym wypadku przygotowaliśmy przepis na owoce leśne, które można wykorzystać na wiele sposobów.

  1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Owoce z cukrem mieszamy w rondlu i stawiamy na średnim ogniu podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści.
  3. Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
  4. Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
  5. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  6. Kiedy frużelina będzie miała konsystencję żelu – studzimy ją i przelewamy do słoika.

Gotowe owoce w żelu najlepiej smakują na gofrach lub jako dodatek do dekoracji ciast. Znakomicie przypomną smak lata w zimne dni.

Średnia: 3,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: