fbpx
Owoce leśne w żelu - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Owoce leśne w żelu
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 30

Składniki

Na frużelinę:
  • 250 g owoców (wiśnie; jagody; maliny; truskawki)
  • 2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Przygotowanie

Ciekawym pomysłem na przetwory są owoce w żelu - w tym wypadku przygotowaliśmy przepis na owoce leśne, które można wykorzystać na wiele sposobów.

  1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Owoce z cukrem mieszamy w rondlu i stawiamy na średnim ogniu podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści.
  3. Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
  4. Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
  5. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  6. Kiedy frużelina będzie miała konsystencję żelu - studzimy ją i przelewamy do słoika.

Gotowe owoce w żelu najlepiej smakują na gofrach lub jako dodatek do dekoracji ciast. Znakomicie przypomną smak lata w zimne dni.

Owoce leśne w żelu

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+