
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
 - 250 ml wody
 - 125 g margaryny
 - 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
 
- 500 ml mleka
 - 200 g masła lub margaryny
 - 4 opakowania dowolnych galaretek Delecta
 - 1600 ml wody
 
- 2 łyżki cukru pudru
 
Przygotowanie
Czasami wybór między deserem z kremem, a deserem z galaretką potrafi okazać się zbyt trudny. W takich chwilach z ratunkiem spieszy przepis na karpatkę z kostkami galaretki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
 - Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
 - Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
 - Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
 - Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
 - Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
 - Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
 - Do gotującego się mleka wlewamy, rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
 - Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
 - Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – używając o 100 ml wody mniej niż w zaleceniu.
 - Galaretki rozlewamy do osobnych, prostokątnych naczyń i schładzamy w lodówce.
 - Kiedy galaretki całkowicie stężeją, kroimy je w kostki równej wielkości.
 - Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy połowę przygotowanego kremu.
 - Układamy na kremie warstwę z galaretek, którą przykrywamy drugą częścią kremu.
 - Całość przykrywamy górną warstwą ciasta.
 - Posypujemy cukrem pudrem.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Trzeba przyznać, że bardzo smaczne jest to połączenie deserów.





