Kolorowe okienka - karpatka z kostkami galaretki
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 4 opakowania dowolnych galaretek Delecta
- 1600 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Czasami wybór między deserem z kremem, a deserem z galaretką potrafi okazać się zbyt trudny. W takich chwilach z ratunkiem spieszy przepis na karpatkę z kostkami galaretki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
- Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
- Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy, rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
- Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – używając o 100 ml wody mniej niż w zaleceniu.
- Galaretki rozlewamy do osobnych, prostokątnych naczyń i schładzamy w lodówce.
- Kiedy galaretki całkowicie stężeją, kroimy je w kostki równej wielkości.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy połowę przygotowanego kremu.
- Układamy na kremie warstwę z galaretek, którą przykrywamy drugą częścią kremu.
- Całość przykrywamy górną warstwą ciasta.
- Posypujemy cukrem pudrem.
- Dekorujemy pikiem.
Trzeba przyznać, że bardzo smaczne jest to połączenie deserów.
Magiczna karpatka z galaretką - ukryte smaki, które zachwycą Twoje podniebienie! » Styl Info
06-07-2023
Ocena:
[…] lodówki. Po całkowitym stężeniu galaretki, wyjmij z foremek i podawaj. Twoje kolorowe okienka karpatka z galaretką są gotowe do podziwiania i […]