Koktajl agrestowy na mleku z orzechów brazylijskich
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Składniki:- 500 g agrestu
- ¾ szklanki orzechów brazylijskich Bakalland
- 3 szklanki wody
- 10-12 łyżeczek cukru
Przygotowanie
Koktajl z domowego mleka z orzechów brazylijskich możemy zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Doda energii i będzie świetną przekąską!
- Orzechy zalewamy szklanką wody i zostawiamy na około 5-6 godzin.
- Po tym czasie miksujemy je blenderem i przecedzamy mleko przez sitko lub odciskamy przez gazę.
- Mleko odstawiamy, a do powstałej na sitku papki dolewamy kolejną szklankę wody i ponownie miksujemy oraz przecedzamy.
- Czynność powtarzamy z 3 szklankami wody, aż uzyskamy pożądaną ilość mleka. Resztki orzechów usuwamy.
- Agrest myjemy i odcinamy końcówki. Na patelni rozgrzewamy cukier i topimy na karmel. Następnie wrzucamy agrest i karmelizujemy go przez 2-3 minuty.
- Skarmelizowany agrest miksujemy blenderem z mlekiem z orzechów, a z karmelu za pomocą widelca robimy igiełki.
- Koktajl schładzamy przed podaniem lub rozlewamy do szklanek schłodzonych w zamrażalniku.
- Do dekoracji koktajlu wykorzystujemy karmelowe igiełki.
Kwaśny agrest złagodzi swój smak, jeśli zostanie skarmelizowany. Będzie pysznie!