30min 4 porcje Łatwy 5h
Koktajl agrestowy na mleku z orzechów brazylijskich

Koktajl agrestowy na mleku z orzechów brazylijskich

Składniki

Jak przygotować koktajl agrestowy?

Koktajl z domowego mleka z orzechów brazylijskich możemy zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Doda energii i będzie świetną przekąską!

  1. Orzechy zalewamy szklanką wody i zostawiamy na około 5-6 godzin.
  2. Po tym czasie miksujemy je blenderem i przecedzamy mleko przez sitko lub odciskamy przez gazę.
  3. Mleko odstawiamy, a do powstałej na sitku papki dolewamy kolejną szklankę wody i ponownie miksujemy oraz przecedzamy.
  4. Czynność powtarzamy z 3 szklankami wody, aż uzyskamy pożądaną ilość mleka. Resztki orzechów usuwamy.
  5. Agrest myjemy i odcinamy końcówki. Na patelni rozgrzewamy cukier i topimy na karmel. Następnie wrzucamy agrest i karmelizujemy go przez 2-3 minuty.
  6. Skarmelizowany agrest miksujemy blenderem z mlekiem z orzechów, a z karmelu za pomocą widelca robimy igiełki.
  7. Koktajl schładzamy przed podaniem lub rozlewamy do szklanek schłodzonych w zamrażalniku.
  8. Do dekoracji koktajlu wykorzystujemy karmelowe igiełki.

Kwaśny agrest złagodzi swój smak, jeśli zostanie skarmelizowany. Będzie pysznie!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: