PRZEPIS OD SZCZYPTA.WANILII
Kokosowe ciasto bounty bez pieczenia
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
- 200 g herbatników
- 500 ml śmietanki 30% (300 ml do rozpuszczenia czekolady + 200 ml do ubicia)
- 100 g białej czekolady
- 40 g cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych Bakalland
- polewa o smaku mlecznej czekolady Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj masę kokosową. W garnku podgrzej 300 ml śmietanki, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia, nie gotuj. Następnie dodaj kostki białej czekolady i podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj cukier puder, wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do całkowitego wystudzenia.
KROK 2: 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubij na sztywną pianę, połącz z wystudzoną masą kokosową za pomocą szpatułki.
KROK 3: Ciasto układaj warstwami. Herbatniki ułóż na dnie blaszki (28x18,5 cm). Na warstwie herbatników rozsmaruj równo całą masę kokosową, przykryj warstwą herbatników.
KROK 4: Przygotuj polewę. Polej ciasto równą warstwą polewy i wstaw na całą noc do lodówki.