Składniki
Ciasto:
- 5 jajek
- 150 g miękkiego masła lub margaryny
- 80 g szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z dodatkiem wanilii Delecta
- 240 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 40 g rodzynek Bakalland
- 40 g suszonej żurawiny Bakalland
- 60 g suszonych fig Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczy Bakalland
- 1 łyżka mąki do obtoczenia bakalii
Dekoracja:
- 1 opakowanie Lukru Dekoracyjnego Białego Delecta
- 15 ml gorącej wody
- kandyzowana skórka z pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1 - Figi i orzechy włoskie pokrój na małe kawałki. Suszone owoce umieść w miseczce, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź.
KROK 2 - W głębokiej misce umieść masło lub margarynę i utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj po 1 jajku.
KROK 3 - Dodaj cukier oraz cukier z dodatkiem wanilii i chwilę jeszcze miksuj. Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
KROK 4 - Odcedzone owoce oraz posiekane orzechy wymieszaj z łyżką mąki i dodaj do ciasta. Wymieszaj całość do połączenia się składników.
KROK 5 - Keksówkę o wymiarach 12 x 20 cm posmaruj tłuszczem i obsyp mąka lub bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj wierzch.
KROK 6 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170*C i piecz ok. 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto zostaw do ostygnięcia.
KROK 7 - Do średniej miski wsyp zawartość torebki z lukrem, dodaj 15 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
KROK 8 - Ciasto polej lukrem i udekoruj skórką z pomarańczy, rodzynkami oraz orzechami włoskimi.