1h 12 porcji Łatwy
Babeczki z figami

Babeczki z figami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 4 dojrzałe figi
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki cukru pudru
Jeżeli nie posiadasz świeżych fig możesz dodać suszone figi Bakalland

Jak przygotować babeczki z figami?

Figi i czekolada? To połączenie idealne! Przekonajcie się sami. 🙂

  1. Przygotowujemy 12 papilotek i metalową formę do wypieku babeczek.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  3. Czekoladę łamiemy w kostki i wrzucamy do szklanki.
  4. Szklankę z czekoladą wstawiamy do ceramicznej miseczki z wrzątkiem.
  5. Mieszamy czekoladę do momentu, aż całkowicie się rozpuści, pilnując, aby woda nie dostała się do czekolady.
  6. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej, mleko, kakao, czekoladę, wsypujemy zawartość mieszanki do wypieku domowego ciasta i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  7. Do foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  8. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną i zaczną lekko pękać.
  9. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  10. Dwie figi przekrawamy na pół i łyżeczką wyciągamy miąższ, który umieszczamy w garnku.
  11. Dodajemy wodę i cukier, a następnie całość podgrzewamy na średnim ogniu.
  12. Kiedy syrop zacznie lekko gęstnieć dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość do zgęstnienia.
  13. Pozostałe figi kroimy w plastry.
  14. Wierzch babeczek dekorujemy figową galaretką, plasterkami świeżych fig.
  15. Przed podaniem wbijamy w babeczkę ulubiony pik.

To niebanalne i słodkie połączenie zachwyci gości na przyjęciu i domowników w zwykłe, letnie popołudnie. Ten wypiek spisze się niezależnie od okazji!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: