Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta Karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 3 łyżki kakao
Nadzienie:
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 3 łyżki kakao
Do dekoracji:
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 2: Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
KROK 3: Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
KROK 4: Zawartość torebki z kremem wraz z 3 łyżkami kakao dodajemy do 200 ml mleka i mieszamy.
KROK 5: Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
KROK 6: Krem studzimy, a następnie miksujemy z miękkim tłuszczem.
KROK 7: Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
KROK 8: Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
Karolina
06-07-2023
Ocena:
Łatwe w przygotowaniu i smakowały całej rodzinie, polecam:)