Karpatka cała czekoladowa

  • 0,0
  • Łatwy
  • 50min
  • 12 porcji
  • 0
Karpatka cała czekoladowa

Karpatka cała czekoladowa

  • 0,0
  • Łatwy
  • 50min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • 3 łyżki kakao

Nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kakao

Dekoracja:

Jak przygotować karpatkę całą czekoladową?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Czekolady nigdy za wiele, dlatego ten przepis przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie mogą oprzeć się temu słodkiemu afrodyzjakowi.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zawartość torebki z kremem wraz z 3 łyżkami kakao dodajemy do 200 ml mleka i mieszamy.
  8. Pozostałe mleko zagotowujemy.
  9. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  10. Krem studzimy, a następnie miksujemy z miękkim tłuszczem.
  11. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  12. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
  13. Dekorujemy pikiem.

Wystarczy jeden kęs by zakochać się bez pamięci.

 

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Karpatka cała czekoladowa
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0