fbpx
Karpatka cała czekoladowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Karpatka cała czekoladowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 50

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta Karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • 3 łyżki kakao

Nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kakao

Do dekoracji:

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni  C. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

KROK 2: Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.

KROK 3: Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.

KROK 4: Zawartość torebki z kremem wraz z 3 łyżkami kakao dodajemy do 200 ml mleka i mieszamy.

KROK 5: Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.

KROK 6: Krem studzimy, a następnie miksujemy z miękkim tłuszczem.

KROK 7: Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.

KROK 8: Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.

Karpatka cała czekoladowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Karolina

06-07-2023

Ocena:

Łatwe w przygotowaniu i smakowały całej rodzinie, polecam:)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+