Jak przygotować karpatkę całą czekoladową?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Czekolady nigdy za wiele, dlatego ten przepis przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie mogą oprzeć się temu słodkiemu afrodyzjakowi.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
- Dwie blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
- Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Zawartość torebki z kremem wraz z 3 łyżkami kakao dodajemy do 200 ml mleka i mieszamy.
- Pozostałe mleko zagotowujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem studzimy, a następnie miksujemy z miękkim tłuszczem.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
- Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
- Dekorujemy pikiem.
Wystarczy jeden kęs by zakochać się bez pamięci.