Składniki
Ciasto:- 150 g mąki
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 4 jaja
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 4 kopiaste łyżki cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 500 ml mleka 2%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 100 g miękkiego masła
- cukier puder
Przygotowanie
Klasyczna karpatka to wspaniały przepis na podwieczorek. Dlaczego wspaniały? Bo o smaczniejsze i prostsze w wykonaniu ciasto jest bardzo trudno.
- Nagrzewamy piekarnik na 180ºC (bez termoobiegu).
- Wykładamy dwie prostokątne blachy papierem do pieczenia.
- W garnku rozpuszczamy masło z wodą i solą.
- Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aż uzyskamy gładką kulę ciasta.
- Przekładamy ciasto do miski do wystygnięcia na 15 minut.
- Następnie dodajemy całe jaja, cały czas mieszając.
- Smarujemy ciastem dwie blachy i pieczemy około 25-30 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
- Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Dodajemy skrobię i mieszamy.
- Gotujemy mleko.
- Wlewamy stopniowo połowę mleka do miski z żółtkami i mieszamy za pomocą trzepaczki.
- Wlewamy masę z powrotem do rondla i na średnim ogniu mieszamy, aż masa zgęstnieje.
- Przekładamy krem do miski i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystygnięcia.
- Ucieramy masło na puch i stopniowo dodajemy wcześniej przygotowany zimny krem.
- Przekładamy krem pomiędzy dwie warstwy ciasta i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, by masa stężała.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- Dekorujemy ulubionymi pikami.
Karpatka najlepiej smakuje z filiżanką aromatycznej kawy.