Składniki
- 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- kajmak tradycyjny Delecta
- 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
- migdały całe Bakalland (opcjonalnie)
Krem budyniowy:
- 300 ml mleka migdałowego
- 1 budyń śmietankowy Delecta
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
Przygotowanie
KROK 1: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wylać do foremki, wygładzić łyżeczką. Wstawić do lodówki do stężenia.
KROK 2: Mleko migdałowe wymieszać z budyniem i cukrem, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ostudzony budyń, zmiksować. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego.
KROK 3: Migdały w płatkach podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Ostudzić.
KROK 4: Do czekoladowych muszelek nałożyć kajmak, w niektóre można włożyć migdał w całości, następnie krem budyniowy, posypać migdałami w płatkach. Wierzch można opcjonalnie polać strużkami czekolady lub oprószyć kakao.