1h 8 porcji Łatwy 30min
Kruche mrowisko
Kruche mrowisko

Kruche mrowisko

Składniki

Ciasto:

  • 3 jaja (2 całe, 1 żółtko)
  • 200 g mąki pszennej

Do smażenia:

  • 1 l oleju

Do dekoracji:

Jak przygotować mrowisko?

Mówi się, że nie należy wkładać kija w mrowisko, ale w to mrowisko powinno się wbijać widelczyk deserowy z zapałem w sercu i uśmiechem na twarzy.

  1. Z jaj, żółtka oraz mąki zagniatamy zwarte ciasto, takie jak na makaron.
  2. Odstawiamy zawinięte w folii na pół godziny.
  3. Ciasto dzielimy na kuleczki wielkości czereśni.
  4. Każdą rozwałkowujemy tak cienko, jak to możliwe.
  5. Na patelnię wlewamy olej do poziomu około 3 cm wysokości, rozgrzewamy go i smażymy na nim placki.
  6. Gdy placek lekko zazłoci się z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy chwilę.
  7. Każdy placek odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.
  8. Z placków układamy stosik, polewając każdą warstwę miodem i posypując makiem i rodzynkami.
  9. Powstałe mrowisko polewamy obficie miodem oraz posypujemy makiem i rodzynkami.
  10. Dekorujemy pikiem.

Sami przyznacie – w to mrowisko warto zagłębić sztućce.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: