Kruche mrowisko

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 8 porcji
  • 30min
  • 0
Kruche mrowisko
Kruche mrowisko

Kruche mrowisko

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 8 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 3 jaja (2 całe, 1 żółtko)
  • 200 g mąki pszennej

Do smażenia:

  • 1 l oleju

Do dekoracji:

Jak przygotować mrowisko?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Mówi się, że nie należy wkładać kija w mrowisko, ale w to mrowisko powinno się wbijać widelczyk deserowy z zapałem w sercu i uśmiechem na twarzy.

  1. Z jaj, żółtka oraz mąki zagniatamy zwarte ciasto, takie jak na makaron.
  2. Odstawiamy zawinięte w folii na pół godziny.
  3. Ciasto dzielimy na kuleczki wielkości czereśni.
  4. Każdą rozwałkowujemy tak cienko, jak to możliwe.
  5. Na patelnię wlewamy olej do poziomu około 3 cm wysokości, rozgrzewamy go i smażymy na nim placki.
  6. Gdy placek lekko zazłoci się z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy chwilę.
  7. Każdy placek odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.
  8. Z placków układamy stosik, polewając każdą warstwę miodem i posypując makiem i rodzynkami.
  9. Powstałe mrowisko polewamy obficie miodem oraz posypujemy makiem i rodzynkami.
  10. Dekorujemy pikiem.

Sami przyznacie – w to mrowisko warto zagłębić sztućce.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Kruche mrowisko
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0