fbpx
Kruche mrowisko - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche mrowisko
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 3 jaja (2 całe; 1 żółtko)
  • 200 g mąki pszennej
Do smażenia:
  • 1 l oleju
Do dekoracji:

Przygotowanie

Mówi się, że nie należy wkładać kija w mrowisko, ale w to mrowisko powinno się wbijać widelczyk deserowy z zapałem w sercu i uśmiechem na twarzy.

  1. Z jaj, żółtka oraz mąki zagniatamy zwarte ciasto, takie jak na makaron.
  2. Odstawiamy zawinięte w folii na pół godziny.
  3. Ciasto dzielimy na kuleczki wielkości czereśni.
  4. Każdą rozwałkowujemy tak cienko, jak to możliwe.
  5. Na patelnię wlewamy olej do poziomu około 3 cm wysokości, rozgrzewamy go i smażymy na nim placki.
  6. Gdy placek lekko zazłoci się z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy chwilę.
  7. Każdy placek odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.
  8. Z placków układamy stosik, polewając każdą warstwę miodem i posypując makiem i rodzynkami.
  9. Powstałe mrowisko polewamy obficie miodem oraz posypujemy makiem i rodzynkami.
  10. Dekorujemy pikiem.

Sami przyznacie - w to mrowisko warto zagłębić sztućce.

Kruche mrowisko

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+