Jabłecznik na kruchym cieście
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie mieszanki Delecta - Ciasto Kruche
- 1 jajko
- 150 g masła (schłodzonego)
Nadzienie:
- 1 kg jabłek (najlepiej kwaskowych, np. szara reneta)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 80 g cukru
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj ciasto kruche, korzystając z mieszanki Delecta. Do miski wsyp zawartość opakowania, dodaj 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę oraz jedno jajko. Wszystko szybko zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, aby schłodzić.
KROK 2: W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier oraz cynamon. Podsmaż jabłka na małym ogniu przez około 10 minut, aż staną się lekko miękkie, ale nie będą się rozpadać.
KROK 3: Wyjmij schłodzone ciasto kruche i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Wyłóż nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i podpiecz przez 15 minut, aż lekko się zarumieni.
KROK 4: Przygotuj kruszonkę, rozcierając między palcami masło z mąką i cukrem, aż powstanie sypka, grudkowata masa.
KROK 5: Na podpieczony spód wyłóż nadzienie z jabłek. Posyp wszystko kruszonką. Piecz jabłecznik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez kolejne 30-35 minut, aż kruszonka stanie się złocista.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw jabłecznik do lekkiego ostygnięcia przed podaniem.