fbpx
Jabłecznik na kruchym cieście - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Jabłecznik na kruchym cieście
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaskowych, np. szara reneta)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 80 g cukru

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj ciasto kruche, korzystając z mieszanki Delecta. Do miski wsyp zawartość opakowania, dodaj 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę oraz jedno jajko. Wszystko szybko zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, aby schłodzić.

KROK 2: W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier oraz cynamon. Podsmaż jabłka na małym ogniu przez około 10 minut, aż staną się lekko miękkie, ale nie będą się rozpadać. 

KROK 3: Wyjmij schłodzone ciasto kruche i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Wyłóż nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i podpiecz przez 15 minut, aż lekko się zarumieni.

KROK 4: Przygotuj kruszonkę, rozcierając między palcami masło z mąką i cukrem, aż powstanie sypka, grudkowata masa.

KROK 5: Na podpieczony spód wyłóż nadzienie z jabłek. Posyp wszystko kruszonką. Piecz jabłecznik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez kolejne 30-35 minut, aż kruszonka stanie się złocista.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw jabłecznik do lekkiego ostygnięcia przed podaniem.

Jabłecznik na kruchym cieście

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+