fbpx
Tiramisu pistacjowe z musem truskawkowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tiramisu pistacjowe z musem truskawkowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 30

Składniki

Mus truskawkowyp:

Krem pistacjowy:

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 100 g pasty pistacjowej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia.  

KROK 2: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Żółtka umieść w misce, dodaj cukier puder i z pomocą trzepaczki ubij na jasną, puszystą masę. Dodaj pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. 

KROK  3: Truskawki zblenduj na gładki mus. Wodę zagotuj, lekko przestudź, a następnie dokładnie wymieszaj z żelatyną. Połącz ją z musem truskawkowym.  

KROK 4: Kawę wymieszaj z aromatem amaretto. Biszkopty delikatnie zamaczaj z obu stron w kawie i układaj w naczyniu o wymiarach ok. 30 x 20 cm. Na ciastka wylej połowę musu truskawkowego. Odczekaj kilka minut, aż mus lekko stężeje i wyłóż połowę kremu pistacjowego. Przykryj kolejną warstwą biszkoptów. Ponownie wyłóż warstwę musu oraz warstwę kremu pistacjowego. Wierzch udekoruj posiekanymi pistacjami. 

Tiramisu pistacjowe z musem truskawkowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+