Składniki
- Bułeczki drożdżowe Takie to proste Delecta
- 1 jajko
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 g masła lub margaryny
- 240 g masy makowej Bakalland
- jajko do posmarowania
- lukier biały Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego używając haka do ciasta drożdżowego. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
KROK 2: Ciasto podziel na 3 porcje i uformuj z nich kulę. Każdą kulę rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 25 cm.
KROK 3: Pierwszy okrąg ciasta posmaruj 1/2 masy makowej i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmaruj ją resztą masy makowej i przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Na środku okręgu umieść szklankę. Następnie ostrym nożem podziel ciasto na 16 równych kawałków. Dwa sąsiadujące ze sobą kawałki wywiń dwa razy do środka. Tę samą czynność wykonaj dla wszystkich kawałków ciasta. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
KROK 4: Gwiazdę posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 25 minut. Po ostudzeniu polej lukrem.