Grochowinki czyli faworki kociewskie - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 150 min.

Składniki

Ciasto:
  • 310 g mąki
  • ⅓ kostki drożdży
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja (1 całe i 1 żółtko)
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 50 g masła
Do smażenia:
  • 1 l oleju
Do posypania:
  • 20 g cukru pudru

Przygotowanie

Niejeden może poczuć się zaskoczony, kiedy spogląda na grochowinki kociewskie, czyli faworki na drożdżach. Dlaczego? Bo znikają w mgnieniu oka!

  1. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczną masę i wyrabiamy przez 8 minut.
  2. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. Gdy wyrośnie, dzielimy je na 2 części.
  4. Każdą rozwałkowujemy na grubość 2-3 milimetrów i tniemy w romby.
  5. Każdy romb nacinamy w środku i każdy z końców przewlekamy przez otwór.
  6. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i smażymy na nim grochowinki.
  7. Gdy lekko zazłocą się z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy chwilę.
  8. Usmażone grochowinki osączamy z oleju na papierowym ręczniku.
  9. Posypujemy cukrem pudrem.
  10. Dekorujemy pikiem.

Spieszcie się, nim wszystkie znikną z talerza.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy