Granola z płatkami czekoladowymi
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
35 min.
Składniki
Granola:- 1 opakowanie orzechów włoskich Bakalland
- 1 opakowanie suszonej żurawiny Bakalland
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 1 opakowanie płatki czekoladowe Decorada Delecta
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 170 g (ok. 1/2 szklanki) miodu
- 3 szklanki płatków owsianych
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Szybkie, proste i pożywne śniadanie? To proste! Domowa granola z kuleczkami zbożowymi!
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C (bez termoobiegu).
- Orzechy kroimy lub rozdrabniamy je w robocie kuchennym. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami i całość wysypujemy na blachę.
- W garnku podgrzewamy miód, cukier, sól, olej oraz cukier wanilinowy. Powstały syrop wylewamy na blachę na płatki z orzechami, całość dokładnie mieszamy.
- Blachę wstawiamy do piekarnika na 30 - 35 minut, mieszając co pewien czas. Po upieczeniu odkładamy blachę do wystudzenia.
- Do wystudzonych płatków z orzechami i syropem dodajemy płatki czekoladowe oraz suszoną żurawinę, mieszamy i przesypujemy do słoika.
Bakalie, płatki i słodkie dodatki zapewniają energię na cały dzień, a dodatkowo - bez problemu można zabrać słoiczek do pracy i spałaszować na drugie śniadanie lub w formie suchej przekąski.