Gniazdka bezowe na Wielkanoc - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 150 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Nagrzej piekarnik do temperatury 140-150 stopni C. Przytnij papier do pieczenia do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika. Narysuj na papierze okrąg o średnicy 26 cm.

KROK 2: Do wysokiego naczynia wlej 125 ml wody, wsyp zawartość opakowania i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.

KROK 3: Gotową masę równo rozłóż na narysowanym na papierze okręgu, formując kształt gniazdek.

KROK 4: Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika. W piekarniku elektrycznym (bez termoobiegu) piecz przez 60 minut. W piekarniku gazowym piecz przez 40 minut, następnie wyłącz piekarnik i susz przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40-50 minut. Beza powinna mieć kolor jasnokremowy do jasnobrązowego.

KROK 5: Ubij śmietanę kremówkę z Mixem do śmietany Delecta i cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gotową bitą śmietanę nałóż do wystudzonych gniazdek bezowych, a na wierzchu udekoruj czekoladowymi jajkami.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy