Galette z truskawkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią Delecta
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g truskawek (umytych, pozbawionych szypułek i pokrojonych na połówki)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania ciasta)

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami lub użyj blendera, aby uzyskać konsystencję kruszonki. Stopniowo dodawaj zimną wodę, mieszając, aż ciasto zacznie się zbijać. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

KROK 2:  W misce wymieszaj truskawki z cukrem, mąką kukurydzianą, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny. Odstaw na około 10 minut, aby składniki się przegryzły i puściły sok.

KROK 3:  Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrąg o grubości około 3-4 mm. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 4:  Na środku rozwałkowanego ciasta rozłóż truskawki, zostawiając około 5 cm wolnego brzegu. Zawiń brzegi ciasta do środka, przykrywając częściowo truskawki.

KROK 5:  Posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem kryształem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a nadzienie bąbelkować. Wyjmij galette z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na około 10-15 minut przed podaniem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy