fbpx
Chałka z kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Chałka z kruszonką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:

Kruszonka:

  • 30 g mąki
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Do posmarowania:

  • 1 białko

Przygotowanie

KROK 1: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.

KROK 2: Roztopione masło łączymy z mlekiem i resztą składników. Wyrabiamy elastyczne ciasto, nie za długo, około 4 minut.

KROK 3: Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.

KROK 4: Kruszonkę przygotowujemy, siekając zimne masło z mąką i cukrem.

KROK 5: Bardzo sprawnie łączymy wszystko razem, by powstało zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki, by porządnie stężało.

KROK 6: Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez minutę i formujemy z niego 3 równe wałki, spłaszczone na końcach.

KROK 7: Zaplatamy z nich warkocz, łącząc ze sobą dokładnie 3 wałki na końcach warkocza. Odstawiamy chałkę do wyrośnięcia.

KROK 8: Chałkę smarujemy białkiem i ścieramy na wierzch kruszonkę.

KROK 9: Pieczemy około 25-30 minut.

 

Chałka z kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+