Galaretka truskawkowa z miętą - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Na galaretkę:

Przygotowanie

Truskawki to owoce, które wyjątkowo mocno kojarzą się z latem. Dlatego najlepiej zamknąć je w słoikach i cieszyć się ich smakiem jak najdłużej.

  1. Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 8 łyżeczkach wody i zostawiamy do napęcznienia.
  2. Truskawki kroimy, miętę siekamy, a następnie składniki mieszamy z cukrem żelującym i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a owoce zagotują.
  3. Po 2-3 minutach zmniejszamy ogień, do owoców dodajemy namoczoną żelatynę i na małym ogniu mieszamy całość do rozpuszczenia się żelatyny - uważamy jednak, aby całość się nie zagotowała.
  4. Przygotowujemy słoiki i napełniamy gorącą galaretką, szczelnie zamykamy.

Truskawki i mięta to orzeźwiający duet, który doda energii w każdy, nawet pochmurny, zimowy poranek.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy