Galaretka truskawkowa z miętą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Na galaretkę:- 1 kg truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
- 1 opakowanie cukru żelującego Delecta 2:1
- 8 łyżeczek wody
- 100 g liści świeżej mięty
Przygotowanie
Truskawki to owoce, które wyjątkowo mocno kojarzą się z latem. Dlatego najlepiej zamknąć je w słoikach i cieszyć się ich smakiem jak najdłużej.
- Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 8 łyżeczkach wody i zostawiamy do napęcznienia.
- Truskawki kroimy, miętę siekamy, a następnie składniki mieszamy z cukrem żelującym i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a owoce zagotują.
- Po 2-3 minutach zmniejszamy ogień, do owoców dodajemy namoczoną żelatynę i na małym ogniu mieszamy całość do rozpuszczenia się żelatyny - uważamy jednak, aby całość się nie zagotowała.
- Przygotowujemy słoiki i napełniamy gorącą galaretką, szczelnie zamykamy.
Truskawki i mięta to orzeźwiający duet, który doda energii w każdy, nawet pochmurny, zimowy poranek.