30min 12 porcji Łatwy
Galaretka truskawkowa z miętą

Galaretka truskawkowa z miętą

Składniki

Na galaretkę:

Jak przygotować galaretkę truskawkową z miętą?

Truskawki to owoce, które wyjątkowo mocno kojarzą się z latem. Dlatego najlepiej zamknąć je w słoikach i cieszyć się ich smakiem jak najdłużej.

  1. Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 8 łyżeczkach wody i zostawiamy do napęcznienia.
  2. Truskawki kroimy, miętę siekamy, a następnie składniki mieszamy z cukrem żelującym i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a owoce zagotują.
  3. Po 2-3 minutach zmniejszamy ogień, do owoców dodajemy namoczoną żelatynę i na małym ogniu mieszamy całość do rozpuszczenia się żelatyny – uważamy jednak, aby całość się nie zagotowała.
  4. Przygotowujemy słoiki i napełniamy gorącą galaretką, szczelnie zamykamy.

Truskawki i mięta to orzeźwiający duet, który doda energii w każdy, nawet pochmurny, zimowy poranek.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: