40min 2 porcje
Konfitura różana

Konfitura różana

Składniki

  • 400 g płatków róży
  • Sok z 1 limonki
  • 200 g cukru
  • 100 ml wody
  • 1/2 opakowania Dżemixu 3:1 Delecta

Jak przygotować konfiturę różaną?

Pomimo mnogości różnego rodzaju owoców, konfitura różana to chyba najpopularniejszy przetwór w polskiej kuchni. Kojarzy się z pączkami i kruchymi ciasteczkami. Dobrze mieć ją w swojej spiżarce, bo zawsze może się przydać! Jak się za nią zabrać?

  1. Opłukujemy dokładnie płatki róż pod zimną wodą.
  2. Odcinamy białe końce, by uniknąć goryczki
  3. Mieszamy dokładnie w rondlu wodę, sok z limonki, cukier i Dżemix.
  4. Gotujemy całość przez ok. 20 minut.
  5. Przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem, aż słoiki „chwycą”.

Banał, a ile zmienia! Ten smak przywołuje na myśl dobre wspomnienia, prawda? Teraz jest szansa, że stworzy wiele nowych. Niech konfitura różana znajdzie zastosowanie w kuchni nie tylko przed Tłustym Czwartkiem!

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 48
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: