40min 2 porcje
Konfitura różana

Konfitura różana

Składniki

Jak przygotować konfiturę różaną?

Pomimo mnogości różnego rodzaju owoców, konfitura różana to chyba najpopularniejszy przetwór w polskiej kuchni. Kojarzy się z pączkami i kruchymi ciasteczkami. Dobrze mieć ją w swojej spiżarce, bo zawsze może się przydać! Jak się za nią zabrać?

  1. Opłukujemy dokładnie płatki róż pod zimną wodą.
  2. Odcinamy białe końce, by uniknąć goryczki
  3. Mieszamy dokładnie w rondlu wodę, sok z limonki, cukier i Dżemix.
  4. Gotujemy całość przez ok. 20 minut.
  5. Przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem, aż słoiki „chwycą”.

Banał, a ile zmienia! Ten smak przywołuje na myśl dobre wspomnienia, prawda? Teraz jest szansa, że stworzy wiele nowych. Niech konfitura różana znajdzie zastosowanie w kuchni nie tylko przed Tłustym Czwartkiem!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: