1h 3 porcje Łatwy 1h
Galaretka z panna cottą i chrustem migdałowym

Galaretka z panna cottą i chrustem migdałowym

Składniki

Panna cotta:

Chrust:

Jak przygotować galaretkę z panna cottą i chrustem migdałowym?

Nawet prosty deser można urozmaicić efektownym dodatkiem. Klasyczne połączenie galaretki ze śmietankową pierzynką uzupełnione chrupiącą kruszonką przygotowaną z migdałów w karmelu jest po prostu pyszne.
  1. Galaretkę rozpuszczamy w 375 ml wody i rozlewamy do trzech niskich szklaneczek.
  2. Galaretkę odstawiamy do stężenia na około 1 godzinę do lodówki.
  3. Śmietankę gotujemy przez około 10 minut z dodatkiem cukru i pokruszonej wanilii.
  4. Gorącą śmietanę mieszamy z rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatyną, a następnie studzimy.
  5. Lekko wystudzony płyn śmietankowy wylewamy na stężałą galaretkę.
  6. Migdały prażymy na suchej patelni.
  7. Cukier topimy na patelni do momentu, aż będzie płynny.
  8. Dodajemy uprażone migdały i mieszamy do momentu, gdy cukier oblepi migdały.
  9. Gdy płatki ostygną łamiemy je na mniejsze części i układamy na wierzchu deseru.
  10. Wykańczamy czekoladowymi serduszkami.
  11. Dekorujemy pikiem.

Nie mogło zabraknąć także czekoladowej kropki nad „i”!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...