Galaretka z panna cottą i chrustem migdałowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
3
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- 1 opakowanie galaretki smak truskawkowy Delecta
- 500 ml wrzącej wody
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- laska wanilii
- 1 łyżeczka żelatyny Delecta
- 3 łyżki cukru
- 60 g migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Nawet prosty deser można urozmaicić efektownym dodatkiem. Klasyczne połączenie galaretki ze śmietankową pierzynką uzupełnione chrupiącą kruszonką przygotowaną z migdałów w karmelu jest po prostu pyszne.
- Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i rozlewamy do trzech niskich szklaneczek.
- Galaretkę odstawiamy do stężenia na około 1 godzinę do lodówki.
- Śmietankę gotujemy przez około 10 minut z dodatkiem cukru i pokruszonej wanilii.
- Gorącą śmietanę mieszamy z rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatyną, a następnie studzimy.
- Lekko wystudzony płyn śmietankowy wylewamy na stężałą galaretkę.
- Migdały prażymy na suchej patelni.
- Cukier topimy na patelni do momentu, aż będzie płynny.
- Dodajemy uprażone migdały i mieszamy do momentu, gdy cukier oblepi migdały.
- Gdy płatki ostygną łamiemy je na mniejsze części i układamy na wierzchu deseru.
- Wykańczamy czekoladowymi serduszkami.
- Dekorujemy pikiem.
Nie mogło zabraknąć także czekoladowej kropki nad "i"!