Faworki z ciasta francuskiego
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
30
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- cukier z dodatkiem wanilii Delecta lub cukier puder do posypania
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie na lekko posypanej mąką powierzchni.
KROK 2: Rozwałkuj ciasto, aby było nieco cieńsze. Jeśli ciasto jest już cienkie, ten krok możesz pominąć.
KROK 3: Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm i długości 10-15 cm. W każdym pasku zrób nacięcie w środku i przewlecz przez nie jeden koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworków.
KROK 4: Ułóż faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je lekko roztrzepanym jajkiem.
KROK 5: Piecz faworki w piekarniku przez około 10-15 minut, aż staną się złote i chrupiące. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem z dodatkiem wanilii.