Faworki z ciasta francuskiego - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie na lekko posypanej mąką powierzchni.

KROK 2: Rozwałkuj ciasto, aby było nieco cieńsze. Jeśli ciasto jest już cienkie, ten krok możesz pominąć.

KROK 3: Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm i długości 10-15 cm. W każdym pasku zrób nacięcie w środku i przewlecz przez nie jeden koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworków.

KROK 4: Ułóż faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je lekko roztrzepanym jajkiem.

KROK 5: Piecz faworki w piekarniku przez około 10-15 minut, aż staną się złote i chrupiące. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem z dodatkiem wanilii. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy