fbpx
Faworki z ciasta francuskiego - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Faworki z ciasta francuskiego
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 30
czas przygotowania: 30

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie na lekko posypanej mąką powierzchni.

KROK 2: Rozwałkuj ciasto, aby było nieco cieńsze. Jeśli ciasto jest już cienkie, ten krok możesz pominąć.

KROK 3: Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm i długości 10-15 cm. W każdym pasku zrób nacięcie w środku i przewlecz przez nie jeden koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworków.

KROK 4: Ułóż faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je lekko roztrzepanym jajkiem.

KROK 5: Piecz faworki w piekarniku przez około 10-15 minut, aż staną się złote i chrupiące. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem z dodatkiem wanilii. 

Faworki z ciasta francuskiego

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+