fbpx
Rolada francuska z masą daktylową - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Rolada francuska z masą daktylową
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 60

Składniki

Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Nie zawsze ważne jest, aby ciasto było idealnie wyrośnięte, a krem równie delikatny co w najlepszej cukierni. Wypiek wychodzi zawsze, o ile dodamy do niego jeden tajemniczy składnik...

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Daktyle zalewamy gorącą wodą na około 30 minut.
  4. Ciasto francuskie kroimy w poprzek na dwa mniejsze kawałki.
  5. Daktyle odcedzamy, miksujemy ręcznym blenderem, a następnie mieszamy z sezamem.
  6. Połowę masy daktylowej rozsmarowujemy na płacie ciasta francuskiego i całość zawijamy w roladę.
  7. To samo powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta.
  8. Obie rolady układamy na blaszce i pieczemy przez około 30 minut, a następnie studzimy na kratce.
  9. Ciasto prószymy cukrem pudrem i kroimy w plastry.
  10. Dekorujemy pikiem prosto z serca.

Deser prosto z serca o wiele lepiej smakuje, prawda?

Rolada francuska z masą daktylową - Delektujemy.pl

Rolada francuska z masą daktylową

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+