fbpx
Faworki - przepis babci - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Faworki - przepis babci
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 50
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru pudru
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 ml spirytusu lub wódki
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego Delecta
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj cukier puder, żółtka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i spirytus. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej śmietany.

KROK 2: Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.

KROK 3: Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na cienki placek. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm i długości 10-15 cm. W każdym pasku zrób nacięcie w środku i przewlecz przez nie jeden koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworków.

KROK 4: W głębokim garnku rozgrzej smalec do temperatury około 180 stopni C. Partiami smaż faworki, aż staną się złote i chrupiące, po około 1-2 minuty z każdej strony.

KROK 5: Wyjmij faworki z smalcu i odsącz je na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.

Faworki - przepis babci

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+