fbpx
Sernik pistacjowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik pistacjowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 120

Składniki

Spód:

  • 150 g ciasteczek owsianych
  • 50 g masła

Masa serowa:

Krem pistacjowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g kremu z pistacji
  • 40 g cukru pudru
  • siekane pistacje Bakalland od dekoracji

Przygotowanie

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

KROK 1: Ciasteczka zmiel w malakserze i wymieszaj z roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełóż do formy i dobrze ugnieć. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

KROK 2: W dużej misce umieść twaróg z kubełka, cukier drobny, miękkie masło oraz jajka. Zmiksuj do uzyskania gładkie masy. Do masy dodaj budyń, ekstrakt waniliowy oraz 200 g pasty z pistacji. Zmiksuj do połączenia składników.

KROK 3: Masę przelej na spód z ciasteczek i wyrównaj powierzchnię. Wstaw na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Na dno piekarnika wstaw dużą blachę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Piecz 75 minut. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw sernik na 20 minut. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj 10 minut, po czym wyjmij sernik i ostudź.

KROK 4: W misce umieść serek mascarpone, 50 g kremu z pistacji oraz cukier puder. Wymieszaj na gładki krem. Wyłóż go na wierzch ostudzonego sernika i udekoruj posiekanymi pistacjami.

Sernik pistacjowy - Delektujemy.pl

Sernik pistacjowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+