
Eton Mess - brytyjski deser w pucharkach
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie Cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 1 opakowanie Mixu do śmietany Delecta
- 1 opakowanie Ciasta Beza Delecta
- 300-400 g świeżych truskawek
Przygotowanie
KROK 1: Bezę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i upiecz (zajmie to ok. 50-60 minut). Upieczoną i wystudzoną bezę pokrusz rękami na mniejsze kawałki.
KROK 2: Śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, cukier z wanilią i mix do śmietany.
KROK 3: Truskawki umyj i podziel na mniejsze kawałki.
KROK 4: W dużej misce delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę z pokruszonymi bezami i owocami (nie mieszaj zbyt mocno, aby zachować różne tekstury). Do pucharków włóż część truskawek, przykryj porcją bezy ze śmietaną i znów udekoruj kawałkami truskawek.