Eksperyment ze smakiem - karpatka szpinakowa
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 350 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Znacie tę bajkę, w której pewien marynarz zajadał się szpinakiem, by mieć siłę i zdrowie? Z tym przepisem będziecie mieć siłę, zdrowie i przepyszny deser na raz!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Dwie tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto przekładamy do tortownic, rozsmarowując na papierze.
- Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku blendujemy i przepuszczamy przez gazę, aby uzyskać 150 ml soku.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy, rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem i sokiem szpinakowym.
- Na wystudzoną, dolną warstwę ciasta wykładamy krem szpinakowy i przykrywamy drugim blatem.
- Całość posypujemy cukrem pudrem.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego. :)