Eklery z kremem kawowym i masą krówkową - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 100 ml schłodzonego mleka
  • 250m ml śmietanki 30%
  • 150 ml schłodzonej kawy (americano lub espresso)
Dekoracja:

Przygotowanie

„Ciastko do kawy” to popularna forma relaksu. A może połączyć ze sobą te dwie przyjemności?

  1. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy krem. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka. Pozostałe mleko gotujemy.
  3. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Studzimy.
  4. Miksujemy ugotowaną masę. Dodajemy porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując.
  5. Kolej na ciasto. Gotujemy wodę z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i chwilę gotujemy, rozcierając masę. Studzimy.
  6. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 min.
  7. Ciasto na karpatkę przekładamy do rękawa dekoracyjnego i wyciskamy formę eklera zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości.
  8. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy ciasteczka do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut.
  9. Wystudzone eklery przekrajamy na pół.
  10. Krem tortowy miksujemy z mlekiem i kawą na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  11. Wystudzone eklery przekładamy kremem.
  12. Masę krówkową Bakalland podgrzewamy na małym ogniu, żeby lekko się rozpuściła. Rozsmarowujemy ją na wierzchu eklerów.
  13. Schładzamy eklery w lodówce przez ok. 3 godziny.

To prosty sposób, jak w jednym ciastku schować wszystko to, co najlepsze! Kawa + ekler + masa krówkowa. Najlepsze połączenie!

Eklery z kremem kawowym i masą krówkową - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy