Dyniowe muffinki z figami

1 h 30 min12 porcjiŁatwy

Składniki

Pobierz piki

Wstęp

Znacie ten schemat? Niewinna dyskusja, argumenty, jedno niebezpieczne zdanie i różnica zdań gotowa? Na zgodę w takiej sytuacji warto wyciągnąć słodką niespodziankę. To jak? Gotowi do wyłożenia swoich racji?

Jak przygotować dyniowe muffinki z figami??

Dynię kroję w plastry i piekę ok, 30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Studzę, okrajam skórki i miksuję blenderem.

Piekarnik zostawiamy włączony, nagrzany do 190 stopni.

Mąkę przesiewam z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaję do niej cukier, sól, skórkę z cytryny i bakalie.

W drugiej misce za pomocą rózgi mieszam jajka, mleko, stopiony olej kokosowy i puree z dyni. Mokre składniki przelewam do suchych, mieszam łyżką do momentu, gdy nie będzie widać suchej mąki (niezbyt długo). Przygotowuję formę do muffinek wyłożonej papilotkami. Ciasto wykładam do papilotek, a wierzch posypuję pestkami dyni.

Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok. 20 minut, do suchego patyczka.