fbpx
Pulwerkuch ciasto proszkowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pulwerkuch ciasto proszkowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Do posypania:
  • cukier puder (lub lukier)

Przygotowanie

Ach, gdyby wszystkie wypieki były tak łatwe w przygotowaniu, jak ta… szybka babka, czyli po kaszubsku „desznym kùchã”.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Formę do babki smarujemy masłem i prószymy mąką.
  3. Ucieramy cukier z masłem na puszystą masę.
  4. Dodajemy żółtka po kolei.
  5. Następnie stopniowo dodajemy mąki, aż ciasto przestanie się kleić.
  6. Dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
  7. Dodajemy pianę z ubitych białek.
  8. Przelewamy masę do formy na babkę i pieczemy około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
  9. Odstawiamy do wystygnięcia.
  10. Wyciągamy babę z foremki i przed podaniem polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
  11. Dekorujemy pikiem.

Nie ma nic lepszego od widoku rumieniącej się babki.

Pulwerkuch ciasto proszkowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+