Babeczki brownie z kremem miętowym

1 h 12 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli olejku miętowego
  • 2-3 łyżeczki młodego jęczmienia
  • 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady
Pobierz piki

Wstęp

Wiecie już jak bardzo lubię połączenie czekolady i mięty, dwóch najbardziej aromatycznych i intensywnych smaków. To zaskakujące zestawienie trochę przypomina mi moich rodziców. Moja mama jest osobą bardzo ciepłą, zawsze nas wspiera i uwielbia okazywać swoje uczucia bliskim. Tata za to mocno stąpa po ziemi i zawsze kieruje się zdrowym rozsądkiem. Po prostu są jak słodka czekolada i orzeźwiająca mięta.

Jak przygotować Babeczki brownie mocno czekoladowe z kremem miętowym?

Przygotowuję formę na muffinki i papilotki, po czym nagrzewam piekarnik do temp. 180 stopni

Ciasto na babeczki przyrządzam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpuszczam i studzę margarynę. W wysokim naczyniu mieszam jaja z mlekiem, dodaję wystudzoną margarynę i wsypuję zawartość torebki z ciastem i miksuję ok. 1 minuty. Gotową masę przekładam do foremek na muffiny – po 1 i pół łyżki ciasta, a następnie babeczki wstawiam do piekarnika: elektrycznego – piekę 17 minut, gazowego – piekę 19 minut.

Po upieczeniu babeczki odstawiam do wystudzenia. Babeczki wyjmowane z piekarnika mają lekką górkę, w czasie stygnięcia po ok. 5 min delikatnie opadają na środku, ciemniejąc w tym miejscu.

Serek mascarpone razem ze śmietaną i cukrem pudrem umieszczam w misce i ubijam mikserem aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodaję młody jęczmień i olejek. Miksuję dalej aż uzyska pożądaną gęstość i kolor.

Za pomocą rękawa cukierniczego nakładam na muffinki krem, a wierzch posypuję startą czekoladą.

 

Dobra rada: przygotowanymi pikami dekoruję babeczki po wystygnięciu.