1h 12 porcji Łatwy
Babeczki brownie z kremem miętowym

Babeczki brownie z kremem miętowym

Składniki

Ciasto

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli olejku miętowego
  • 2-3 łyżeczki młodego jęczmienia
  • 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady

Jak przygotować babeczki z kremem miętowym?

Słodka czekolada i orzeźwiająca mięta, to dwa najbardziej aromatyczne i intensywne smaki. Połączmy je z uczuciem.

  1. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy margarynę, a następnie studzimy. Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem na babeczki, wbijamy jajo, dodajemy mleko i przestudzoną margarynę, miksujemy przez 1 minutę.
  3. Gotową masę przekładamy do foremek – po 1,5 łyżki ciasta. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 17 minut w piekarniku elektrycznym lub 19 minut w gazowym.
  4. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Babeczki z początku mają lekką górkę, stygnąc, po ok. 5 minutach, delikatnie opadają na środku, ciemniejąc w tym miejscu.
  5. Serek mascarpone ubijamy mikserem ze śmietaną i cukrem pudrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy młody jęczmień i olejek. Miksujemy dalej, aż masa uzyska pożądaną gęstość i kolor.
  6. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy na muffinki krem, a wierzch posypujemy startą czekoladą.
  7. W babeczki wbijamy pik.

W sam raz dla tych, którzy łączą w sobie przeciwieństwa.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: