fbpx
Babeczki brownie z kremem miętowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki brownie z kremem miętowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

CiastoKrem
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli olejku miętowego
  • 2-3 łyżeczki młodego jęczmienia
  • 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Słodka czekolada i orzeźwiająca mięta, to dwa najbardziej aromatyczne i intensywne smaki. Połączmy je z uczuciem.

  1. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem na babeczki, wbijamy jajo, dodajemy mleko i olej, miksujemy przez 1 minutę.
  3. Gotową masę przekładamy do foremek – po 1,5 łyżki ciasta, posypujemy kroplami czekolady. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 17 minut w piekarniku elektrycznym lub 19 minut w gazowym.
  4. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Babeczki z początku mają lekką górkę, stygnąc, po ok. 5 minutach, delikatnie opadają na środku, ciemniejąc w tym miejscu.
  5. Serek mascarpone ubijamy mikserem ze śmietaną i cukrem pudrem. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodajemy młody jęczmień i olejek. Miksujemy dalej, aż masa uzyska pożądaną gęstość i kolor.
  6. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy na muffinki krem, a wierzch posypujemy startą czekoladą.
  7. W babeczki wbijamy pik.

W sam raz dla tych, którzy łączą w sobie przeciwieństwa.

Babeczki brownie z kremem miętowym - Delektujemy.pl

Babeczki brownie z kremem miętowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+