fbpx
Dyniowe cynamonki z jabłkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Dyniowe cynamonki z jabłkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 40 g miękkiego masła
  • 10 g cynamonu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 małe jabłka

Dekoracje:

Przygotowanie

KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło, mleko i puree z dyni.

KROK 2: Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego używając haka do ciasta drożdżowego. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).

KROK 3: Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach 35x45 cm. Ciasto posmaruj miękkim masłem, posyp cukrem i cynamonem. Rozłóż jabłka pokrojone w niedużą kostkę.

KROK 4: Zwiń jak roladę (w rulon) i pokrój ostrym nożem na 12 równych części. Ułóż je w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 5: Wstaw ślimaczki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180 stopni C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania ślimaczków). Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180 stopni C piecz przez ok. 23 minuty - do zarumienienia.

KROK 6: Lukier wymieszaj z gorącą wodą i polej nim cynamonki.

Dyniowe cynamonki z jabłkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+