Dyniowe cynamonki z jabłkami
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ślimaczki drożdżowe Takie to proste Delecta
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g puree z dyni
Nadzienie:
- 40 g miękkiego masła
- 10 g cynamonu
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 małe jabłka
Dekoracje:
- lukier biały Delecta
- 2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie
KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło, mleko i puree z dyni.
KROK 2: Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego używając haka do ciasta drożdżowego. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
KROK 3: Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach 35x45 cm. Ciasto posmaruj miękkim masłem, posyp cukrem i cynamonem. Rozłóż jabłka pokrojone w niedużą kostkę.
KROK 4: Zwiń jak roladę (w rulon) i pokrój ostrym nożem na 12 równych części. Ułóż je w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 5: Wstaw ślimaczki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180 stopni C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania ślimaczków). Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180 stopni C piecz przez ok. 23 minuty - do zarumienienia.
KROK 6: Lukier wymieszaj z gorącą wodą i polej nim cynamonki.