Drożdżowy listkowiec - Delektujemy.pl
Trudność: 5 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 380 min.

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jaja (1 całe i 3 żółtka)
  • 150 g mleka
  • 100 g masła
  • 150 g masła klarowanego do przekładania i pieczenia
  • 1 saszetka drożdży instant Delecta
  • 60 g cukru
  • 10 g soli
Farsz:Dekoracja:

Przygotowanie

Jeden listek dla smaku, drugi listek na osłodę dnia, trzeci listek na deser... i tak do końca! A w tym cieście jest ich wiele. :)

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszamy mąkę z solą, cukrem i drożdżami.
  4. Wbijamy do mąki jajo i 3 żółtka.
  5. Rozpuszczamy masło i wlewamy do niego mleko.
  6. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto około 8 minut.
  7. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny.
  8. Rodzynki moczymy we wrzątku przez około 30 minut i odcedzamy.
  9. Twaróg mieszamy z rodzynkami, cynamonem i miodem.
  10. Wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy około minuty.
  11. Dzielimy na 6 części i formujemy z nich kulki, a potem odkładamy na bok przykryte ściereczką.
  12. Każdą kulkę rozwałkowujemy na przezroczysty placek, lekko podsypując odrobiną mąki.
  13. Każdy placek układamy na płótnie, wierzch smarujemy obficie roztopionym masłem klarowanym.
  14. Kładziemy następny płat, smarujemy go masłem i tak samo robimy z kolejnymi.
  15. Na ostatniej warstwie także posmarowanej masłem rozkładamy równomiernie masę twarogową.
  16. Roladę zwijamy jak ślimaka i wkładamy delikatnie do tortownicy.
  17. Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na pół godziny.
  18. Polewamy obficie pozostałym masłem.
  19. Pieczemy około półtorej godziny.
  20. Jeszcze ciepłe ciasto wykańczamy płatkami migdałów.
  21. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy