Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej tortowej
- 4 jaja (1 całe i 3 żółtka)
- 150 g mleka
- 100 g masła
- 150 g masła klarowanego do przekładania i pieczenia
- 1 saszetka drożdży instant Delecta
- 60 g cukru
- 10 g soli
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 g cynamonu
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 30 g miodu
Przygotowanie
Jeden listek dla smaku, drugi listek na osłodę dnia, trzeci listek na deser... i tak do końca! A w tym cieście jest ich wiele. :)
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszamy mąkę z solą, cukrem i drożdżami.
- Wbijamy do mąki jajo i 3 żółtka.
- Rozpuszczamy masło i wlewamy do niego mleko.
- Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto około 8 minut.
- Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny.
- Rodzynki moczymy we wrzątku przez około 30 minut i odcedzamy.
- Twaróg mieszamy z rodzynkami, cynamonem i miodem.
- Wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy około minuty.
- Dzielimy na 6 części i formujemy z nich kulki, a potem odkładamy na bok przykryte ściereczką.
- Każdą kulkę rozwałkowujemy na przezroczysty placek, lekko podsypując odrobiną mąki.
- Każdy placek układamy na płótnie, wierzch smarujemy obficie roztopionym masłem klarowanym.
- Kładziemy następny płat, smarujemy go masłem i tak samo robimy z kolejnymi.
- Na ostatniej warstwie także posmarowanej masłem rozkładamy równomiernie masę twarogową.
- Roladę zwijamy jak ślimaka i wkładamy delikatnie do tortownicy.
- Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na pół godziny.
- Polewamy obficie pozostałym masłem.
- Pieczemy około półtorej godziny.
- Jeszcze ciepłe ciasto wykańczamy płatkami migdałów.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!