Drożdżówka z dużą ilością kruszonki i rodzynek - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 130 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 5 żółtek
Kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g rodzynek bursztynowych Bakalland

Przygotowanie

Jak wywołać uśmiech od ucha do ucha na twarzach bliskich osób? Najlepiej drożdżówką i to własnoręcznie zrobioną, z bardzo dużą ilością kruszonki i rodzynek!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu), a formę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Ciepłe mleko mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i dwiema łyżkami cukru, po czym odstawiamy aż drożdże zaczną pracować.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem.
  4. Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy ubite żółtka, dokładnie mieszając.
  5. Wlewamy wyrośnięte drożdże, po czym stopniowo dolewamy rozpuszczone masło i zagniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski i ręki.
  6. Wyrobione ciasto obsypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  7. Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz przez minutę.
  8. Ciasto przekładamy do foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  9. Zagniatamy masło, mąkę i cukier, następnie rozcieramy w palcach, aż powstaną małe grudki.
  10. Posypujemy ciasto kruszonką oraz rodzynkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.
  11. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe, jeśli tak, to wyciągamy z piekarnika i studzimy.
  12. Ozdabiamy pikiem.

Prawdziwy smak dzieciństwa na wyciągnięcie ręki.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy