fbpx
Piernik leżakujący - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Piernik leżakujący
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 600 g miodu
  • 100 g smalcu
  • 400 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 i 1/2 kg mąki tortowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 4 jaja
  • 125 ml mleka
  • powidła śliwkowe
  • 1 opakowanie orzechów włoskich i laskowych Bakalland
  • gorzka czekolada

Przygotowanie

Piernik to ciasto, które po prostu musi znaleźć się na świątecznym stole. Piernik leżakujący trzeba przygotować znacznie wcześniej - rekompensuje jednak ten wysiłek niesamowitym smakiem.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu). Mąkę łączymy z sodą i przyprawą korzenną.
  2. W garnuszku topimy masło, cukier, miód i smalec. Studzimy.
  3. Dodajemy jaja i miksujemy, dodając naprzemiennie mąkę i mleko.
  4. Wyrabiamy ciasto ręcznie.
  5. Wkładamy ciasto do makutry, gdzie leżakuje dwa miesiące.
  6. Dzielimy ciasto na kilka części.
  7. Rozwałkowujemy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut na papierze. Studzimy na ściereczce.
  8. Gdy ciasto wystygnie, na każdy blat nakładamy powidła śliwkowe i grubą warstwę posiekanych orzechów.
  9. Całe ciasto oblewamy rozpuszczoną czekoladą i zabezpieczamy folią.
  10. Odstawiamy na tydzień.
  11. Przed podaniem dekorujemy okolicznościowym pikiem.

Z gotowych piernikowych blatów można tworzyć świąteczne dekoracje - pięknie i smaczne. :)

Piernik leżakujący

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+