1h 30min 20 porcji Średni
Piernik leżakujący
Piernik leżakujący

Piernik leżakujący

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

  • 125 g gorzkiej czekolady

Jak przygotować piernik leżakujący?

Piernik to ciasto, które po prostu musi znaleźć się na świątecznym stole. Piernik leżakujący trzeba przygotować znacznie wcześniej – rekompensuje jednak ten wysiłek niesamowitym smakiem.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Mąkę łączymy z sodą i przyprawą korzenną.
  2. W garnuszku topimy masło, cukier, miód i smalec. Studzimy.
  3. Dodajemy jaja i miksujemy, dodając naprzemiennie mąkę i mleko.
  4. Wyrabiamy ciasto ręcznie.
  5. Wkładamy ciasto do makutry, gdzie leżakuje dwa miesiące.
  6. Dzielimy ciasto na kilka części.
  7. Rozwałkowujemy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut na papierze. Studzimy na ściereczce.
  8. Gdy ciasto wystygnie, na każdy blat nakładamy powidła śliwkowe i grubą warstwę posiekanych orzechów.
  9. Całe ciasto oblewamy rozpuszczoną czekoladą i zabezpieczamy folią.
  10. Odstawiamy na tydzień.
  11. Przed podaniem dekorujemy okolicznościowym pikiem.

Z gotowych piernikowych blatów można tworzyć świąteczne dekoracje – pięknie i smaczne. 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: