Jak przygotować konfiturę truskawkowo-rabarbarową?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Cynamon dodajemy zazwyczaj do jabłek – w zespole z truskawkami i rabarbarem również podbije serca wszystkich domowych smakoszy.
- Obieramy rabarbar i kroimy go na kawałki (około 1 cm).
- W garnku z grubym dnem dusimy rabarbar z dodatkiem cynamonu przez około 15 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem.
- Do owoców dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy całość ciągle mieszając, aż masa się zagotuje.
- Owoce gotujemy przez około 3 minuty, a następnie konfiturą napełniamy wyparzone słoiki.
Ta konfitura jest pełna smaków lata – świetnie nadaje się na prezent lub jako poprawiacz humoru w długie, jesienne wieczory.