Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem

  • 4,8
  • Łatwy
  • 30min
  • 12 porcji
  • 4
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem

  • 4,8
  • Łatwy
  • 30min
  • 12 porcji
  • 4

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Na konfiturę:

Jak przygotować konfiturę truskawkowo-rabarbarową?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Cynamon dodajemy zazwyczaj do jabłek – w zespole z truskawkami i rabarbarem również podbije serca wszystkich domowych smakoszy.

  1. Obieramy rabarbar i kroimy go na kawałki (około 1 cm).
  2. W garnku z grubym dnem dusimy rabarbar z dodatkiem cynamonu przez około 15 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
  3. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem.
  4. Do owoców dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy całość ciągle mieszając, aż masa się zagotuje.
  5. Owoce gotujemy przez około 3 minuty, a następnie konfiturą napełniamy wyparzone słoiki.

Ta konfitura jest pełna smaków lata – świetnie nadaje się na prezent lub jako poprawiacz humoru w długie, jesienne wieczory.

Oceń przepis 4,8
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem
Średnia ocena: 4,8
Ilość ocen: 77