30min 12 porcji Łatwy
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem

Składniki

Na konfiturę:

Jak przygotować konfiturę truskawkowo-rabarbarową?

Cynamon dodajemy zazwyczaj do jabłek – w zespole z truskawkami i rabarbarem również podbije serca wszystkich domowych smakoszy.

  1. Obieramy rabarbar i kroimy go na kawałki (około 1 cm).
  2. W garnku z grubym dnem dusimy rabarbar z dodatkiem cynamonu przez około 15 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
  3. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem.
  4. Do owoców dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy całość ciągle mieszając, aż masa się zagotuje.
  5. Owoce gotujemy przez około 3 minuty, a następnie konfiturą napełniamy wyparzone słoiki.

Ta konfitura jest pełna smaków lata – świetnie nadaje się na prezent lub jako poprawiacz humoru w długie, jesienne wieczory.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: