fbpx
Domowa granola orzechowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Domowa granola orzechowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 40

Składniki

  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g orzechów nerkowca, posiekanych
  • 50 g nasion chia (opcjonalnie)
  • 70 ml oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
  • 100 ml miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy, nasiona chia (jeśli używasz) oraz szczyptę soli.

KROK 2: W małym rondelku na średnim ogniu podgrzewaj olej kokosowy, miód lub syrop klonowy oraz ekstrakt z wanilii. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 3: Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, aby płatki i orzechy były równomiernie pokryte.

KROK 4: Umieść mieszankę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 25-30 minut, mieszając co 10 minut, aż granola będzie złota i chrupiąca. Uważaj, aby nie przypalić granoli.

KROK 5: Wyjmij granolę z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodaj suszoną żurawinę i śliwki, dobrze wymieszaj.

Domowa granola orzechowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+