Składniki
Składniki:- 200 ml mleka kokosowego
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 40 g cukru
- 150 g małych krakersów
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki aromatu naturalnego Kokosowego Delecta
- 50 g wiórków kokosowych Bakalland
- 50 g posiekanych różnych orzechów Bakalland (włoskie; laskowe; brazylijskie; migdały; nerkowce itp.)
- 50 g migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Kiedy zabierzecie taki deser kokosowy do pracy na przekąskę uważajcie, bo może szybko zniknąć. Łapie kokosowy deser!
- Kremówkę ubić z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć do lodówki.
- W rondelku połączyć mleko kokosowe ze zwykłym mlekiem, a następnie odlać troszkę do kubka.
- Resztę zagotować z dodatkiem aromatu kokosowego Delecta.
- W odłożonej części mleka rozmieszać dokładnie mąkę i mąkę ziemniaczaną.
- Gdy mleko zacznie się gotować wlać zawiesinę szybkim strumieniem, intensywnie mieszając rózgą.
- Mieszać dopóki mleko nie zgęstnieje do konsystencji budyniu.
- Odstawić, szczelnie przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i odstawić do ostygnięcia.
- Wiórki kokosowe i płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.
- W słoiczkach warstwami nakładać poszczególne składniki: krakersy, budyń, wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi, potem znów krakersy i budyń, posiekane orzechy.
- Wierzch udekorować bitą śmietaną i oprószyć wiórkami.
Po prostu kokosowe szaleństwo. Z nutą aromatu kokosowego, wiórek zostaniesz mistrzem deserów w swoim domu.