PRZEPIS OD COSSIEGOTUJE
Deser czekoladowy z mascarpone i truskawkami
Składniki
Ciasto:
- Ciasto czekoladowe duża blacha Delecta
- 4 jajka
- 100 ml wody
- 200 g margaryny lub masła
Masa śmietanowa:
- 500 g mascarpone
- 500 g śmietanki 36%
- mix do śmietany Delecta
- 1 łyżka cukru
Frużelina truskawkowa:
- 540 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 3 łyżki cukru
- 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki zimniej wody
Dekoracja:
Przygotowanie
KROK 1: Margarynę lub masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia.
KROK 2: W misce wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jajka oraz mieszankę na ciasto czekoladowe i miksuj przez około 4 minuty.
KROK 3: Gotową masę przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 25x35 cm. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C około 45−50 minut (sprawdź
patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
KROK 4: Do garnka włóż truskawki oraz cukier. Upraż do momentu, aż się rozpadną. Dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną. Zagotuj i wystudź.
KROK 5: Do miski przełóż mascarpone, cukier oraz śmietankę. Ubij na sztywną masę, pod koniec dodaj mix do śmietany.
KROK 6: Desery układaj warstwami. Pokruszone ciasto czekoladowe, ubita masa śmietankowa, frużelina truskawkowa, pokruszone ciasto, na koniec posyp pokruszonymi pistacjami.